Parhaat Lentopallojoukkueet

Brasiliaa pidetään yleisesti ottaen maailman parhaana maana, mitä tulee lentopallon pelaamiseen. Brasilia ei kuitenkaan ole voittanut olympialaisissa mitalia vasta kuin vuonna 1984, eli varsin myöhään. Tuona vuonna kotiintuomisina oli hopeinen mitali. Pari vuotta aikaisemmin vuonna 1982, oli sen vuoden maailmanmestaruuskisoista tuomisina samanvärinen mitali. Näiden mitalisijojen jälkeen maa on kuitenkin dominoinut kansainvälistä lentopalloa. Heillä on yhteensä 10 sisälentopallon olympiamitalia ja lisäksi 9 maailmanmestaruusmitalia. Lisäksi on lukuisia mitaleita erilaisista maailmanliigoista, muun muassa World League -sarjasta, sekä World Grand Prix -sarjasta. Voidaan siis ehdottomasti puhua yhdestä maailman parhaasta lentopallomaasta. Vertailuna voidaan sanoa että esimerkiksi Suomen maajoukkueen paras sijoitus maailmanmestaruuskisoissa on 9. sija vuodelta 2014. Lisäksi Suomen joukkue ei päässyt mukaan ollenkaan vuosien 1982 ja 2014 välillä.

Jättipotti, eli kultainen mitali, on osunut kohdalle Brasilian lentopallomaajoukkuelle olympialaisista vuosina 1992, 2004 sekä 2016. Maailmanmestaruuskisoista on tultu kotiin kultaiset mitalit kaulassa vuosina 2002, 2006 ja 2010. Kyseessä ovat kolmet peräkkäiset maailmanmestaruuskisat, sillä lentopallossa ne pidetään vain neljän vuoden välein. Toisin on monissa muissa lajeissa, joissa maailmanmestaruuskisat ovat jokavuotiset. Monet kriitikot ovatkin sanoneet, että lajin kuin lajin maailmanmestaruuskisat tulisi pitää vain neljän vuoden välein, jotta kisoilla olisi suurempi merkitys sekä katsojille että kilpailijoille. Lentopallossa kisat ovat aina sellaiset, että kaikki haluavat panostaa niihin.

Rantalentopallossa Brasilian joukkue on ollut vieläkin ylivoimaisempi, mitä tulee arvokisamenestykseen. Mitaleita on tullut maailmanmestaruuskisoista ja olympialaisista läjäpäin. Olympialaisten mitaleita maalla on 13 kappaletta ja maailmanmestaruuskisojen mitaleita on plakkarissa 15 kappaletta enemmän kuin toisena olevalla. Voidaan siis puhua rantalentopallossakin varsinaisesta dominoinnnista.

Rantalentopallon suosio on Brasiliassa jotain ihan huikeaa. Ilmasto on sellainen, että ihmiset hakeutuvat rannoille pelailemaan ajankuluksi. Lajin suosio ei tietysti yllä jalkapallon tasolle, mutta se onkin Brasiliassa lähes uskonnon asemassa. Lentopalloon ja rantalentikseen suhtaudutaan kuitenkin samanlaisella intohimolla ja lajit ovatkin Brasilialle varsinaisia ylpeyden aiheita.

Parhaita pelaajia

Puhuttaessa nykyajan parhaista pelaajista, esiin nousee varmasti brasilialaisen Gilberto Amauri Godoy Filhon nimi. Hänet tunnetaan paremmin nimellä Giba. Monet pitävät häntä 2000 -luvun taitteen ja seuraavan vuosikymmenen maailman parhaana pelaajana. Hän pelasi maailman parhaissa liigoissa loistaen niiden tähtenä. Aluksi hän esiintyi Brasilian liigassa Chapeco Sao Caetanon, Repot Nipomedin ja Minas Pelon joukkueissa. Näistä jälkimmäistä pidetään Brasilian superliigan parhaan joukkueena ja Giba voittikin joukkueessa kaksi mestaruussa vuosina 1999 ja 2000. Tämän jälkeen hän siirtyi Italian liigaan, jota pidetään myös yhtenä maailman parhaista. Siellä hän pelasi kuuden vuoden ajan Ferreran sekä Bre Banca Cuneon joukkueissa. Uransa loppupuolella hän pelasi vielä Venäjän liigassa Iskra Odintsovan joukkuessa ja yhtenä kautena hän voittikin joukkueen riveissä hopeisen mitalin. Giballa on useita mestaruuksia ja mitaleita, muun muassa lukuisia Maailmanliigan voittoja, Etelä-Amerikan mestaruuksia, Maailmanmestaruuksia, eri maiden liigojen voittoja sekä lukuisia henkilökohtaisia tunnustuksia. Häntä pidetään yleisesti ottaen yhtenä maailman kaikkien aikojen parhaista.

Toinen tunnettu Brasilian lentopallotähti on Ricardo Garcia, joka tunnetaan paremmin pelkkänä Ricardona. Hän on myös ollut jo monen vuoden ajan tärkeä osa Brasilian maajoukkuetta passarin roolissa. Myös Ricardolla on lukuisia mitaleita ja tunnustuksia, muun muassa Maailmancupin ja Maailmanliigan voittoja, useita olympiamitaleita Etelä-Amerikan mestaruuksia ja niin edelleen. Ricardo pelaa edelleen Italian liigassa Volley Luben joukkueessa. Hänen aiempia joukkueitaan ovat olleet Volei Brasil Centro de Excelencia, Volei Futuro ja Minas Tenis Brasilian liigassa sekä Pallovolo Modena ja Sisley Treviso Italiassa.