Urheilulajien laaja kirjo

Urheilulajin aloittaminen voi olla vaikeaa ilman minkäänlaista pohjatietoa urheilulajista. Suomessa on monia urheilulajeja, joiden harrastajamäärät ovat erittäin laajat. Tässä osiossa esittelemme Suomen suosituimpia urheilulajeja, joihin lukeutuvat jääkiekko, jalkapallo, salibandy sekä golf.

Jääkiekko – joukkueittain pelattava jäälaji

Jääkiekko on urheilulaji, jota pelataan joukkueittain jääkiekkokaukalossa. Pelin tavoitteena on tehdä enemmän maaleja kuin vastustaja, peliajan puitteissa. Jääkiekossa pelataan kolme kertaa 20 min erät (sekä mahdollinen jatkoerä tasatilanteessa). Joukkueessa kaukalossa on kerrallaan kuusi pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Muut pelaajat ovat joko hyökkääjiä tai puolustajia. Jääkiekossa käytetään jääkiekkomailaa sekä pelivälineenä toimii kuminen kiekko.

Jääkiekko on syntynyt Kanadassa ja se on muunnelma hurlingista ja jääpallosta. Sen ensimmäisiä virallisia otteluita on pelattu Kingstonissa ja Halifaxissa jo 1800-luvun puolivälissä. Jääkiekon suurimpia liigoja ovat NHL (National Hockey League) sekä KHL (Kontinental Hockey League), Suomessa korkein pelattava sarjataso on Liiga (aiemmin nimellä SM-Liiga). Kansainvälisesti tärkeimmät ottelut ovat Jääkiekon MM-kilpailut sekä Olympialaiset (vuodesta 1920 lähtien).

Jalkapallo – nopeatempoinen pallopeli

Jalkapallo on harrastajamäärältään Suomen suosituin urheilulaji. Se on Englannissa kehitetty pallopeli, jossa pyritään kuljettamaan jalkoja ja päätä käyttäen pallo vastustajan maaliin. Jalkapallon peliaika on kaksi kertaa 45 min erät, sekä tasatilanteessa lisäaika. Pelin kenttänä toimii 90–120 metriä kertaa 45–90 metriä suuruinen alue. Jalkapallon kansainvälisenä kattojärjestönä toimii FIFA. Lajin tärkeimmät kansainväliset kilpailut ovat Jalkapallon MM-kilpailut sekä Olympialaiset (mukana vuodesta 1900).

Jalkapallo-ottelussa on kaksi joukkuetta, joissa kummastakin kentällä on kerrallaan 11 pelaajaa (joista yksi on maalivahti). Pelivälineenä toimii pyöreä pallo, joka on ilmalla täytetty. Se on ympärysmitaltaan 68–70 senttimetriä ja sen massa on 410–450 grammaa ja sen ilmanpaine on 0,6–1,1 bar.

Salibandy – joukkuepeli sisätiloissa

Ruotsista 1960-luvulta lähtöisin oleva salibandy on sisätiloissa pelattava mailapeli, joka on saanut vaikutteita jääkiekosta ja jääpallosta. Pelin ideana on saada tehtyä enemmän maaleja kuin vastustajajoukkue. Pelialueena toimii suorakulman muotoinen kaukalo, jonka kulmat on pyöristetty. Kaukalon leveys on 20 metriä ja sen pituus on 40 metriä. Kenttä jakautuu keskeltä kahtia. Salibandyn peliaika on kolme kertaa 20 minuuttia ja jokaisen erän välissä on 10 minuutin erätauko, jonka aikana joukkueet vaihtavat puolia.

Yhteen salibandyjoukkueeseen kuuluu korkeintaan 20 pelaajaa. Kentällä on kulloinkin kuusi pelaajaa per joukkue, joista yksi on maalivahti (joukkue voi myös pelata ilman maalivahtia, jolloin käytössä on yksi kenttäpelaaja lisää). Pelaajan asuun kuuluu kengät, polvisukat, lyhyet housut sekä numeroitu paita. Pelaajalla on lisäksi käytössään maila.

Salibandyn kainsainvälisenä kattojärjestönä toimii IFF. Lajin tärkeimmät kansainväliset kilpailut ovat Salibandyn MM-kilpailut, jotka pelataan joka toinen vuosi.

Golf – taitoa vaativa pallopeli

Golf on mailapeli, jonka perusideana on saada pieni pallo koloon käyttäen metallimailoja. Golfia pelataan vaihtelevalla maastolla, mutta reikää ympäröivällä viheriöllä ruoho on lyhyttä. Pelissä lasketaan radalla käytetyt lyönnit, vähiten lyöntejä käyttänyt pelaaja voittaa. Täydessä pelikierroksessa pelataan kaikkiaan 18 reikää.

Pelaaja saa kantaa kierroksellaan mukanaan enintään 14 mailaa. Mailat ovat erilaisiin käyttötarkoituksiin suunniteltuja ja niiden lyöntiominaisuudet vaihtelevat. Golfpalloja on olemassa monia erilaisia: niiden rakenteet, pintakuviot ja materiaalit vaihtelevat, jolloin niillä on erilaiset kierre- ja lento-ominaisuudet.

Golfin tärkeimpiä kilpailuja ovat Major-turnaukset sekä Ryder Cup. Miehillä Major-turnaukset ovat The Masters Tournament, Yhdysvaltain avoin golfturnaus, PGA Championship sekä Britannian avoin golfturnaus. Naisilla puolestaan Major-turnaukset ovat Kraft Nabisco Championship, U.S. Women’s Open Championship, The Evian Championship, LPGA Championship sekä Women’s British Open.