Erilaisia urheilulajeja

Ihminen tarvitsee liikuntaa, jotta pysyy virkeänä ja vetreänä. Nykypäivänä ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa pelaamalla, joten kehotammekin, että jos tarvitse taukoa pelaamisesta, lähde liikkeelle ja tutustu vaikka uusiin urheilulajeihin, joita löytyy rajaton määrä. Urheilulajeja on sekä yksilö- että joukkuelajeja, välineurheilulajeja sekä esimerkiksi eläinten tai moottoriajoneuvojen kanssa käytäviä uheilulajeja. Sopivan urheilulajin löytäminen itselle kannattaa aloittaa pohtimalla minkälaisesta urheilusta nauttii – haluaako harrastaa sisä- vai ulkotiloissa, yksin vaiko joukkueena, moottorilla varustetulla ajoneuvolla vai jonkun eläimen kanssa. Oman lajin löytäminen voi olla haastavaa, mutta onneksi lajeja on niin paljon tarjolla, että varmasti mieluisan lajin löytäminen on kuitenkin mahdollista. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle uusia lajeja, joita voit lähteä kokeilemaan, kun tarvitset pelaamisesta taukoa ja haluat haastaa itseäsi fyysisesti.

Pallopelit

Pallopelit ovat urheilupelejä, joissa käytetään pelivälineenä palloa. Lajeissa voi olla kaksi tai useampia pelaajia, eli pallopelit voivat olla joko yksilö- tai joukkulajeja. Pallopelit lajitellaan usein seuraavasti:

  • lajit, joissa pallon on osuttava tiettyyn kohteeseen, esimerkiksi keilaus sekä polttopallo
  • lajit, joissa palloa lyödään verkon yli, esimerkiksi lentopallo ja tennis
  • lajit, joissa pallo tulee saada joukkueen suojaamaan maaliin, esimerkiksi jalkapallo ja koripallo
  • lajit, joissa palloa lyödään mailalla, esimerkiksi pesäpallo sekä squash

Joukkuepelit

Joukkuepelit ovat urheilulajeja, joissa joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan. Kerromme seuraavaksi esimerkkilajeja suosituista joukkuepeleistä.

  • Jalkapallo on 1863 Englannissa kehitetty urheilulaji, jossa kaksi joukkuetta pyrkivat saamaan pallon toisen joukkueen maaliin useammin kuin vastustajajoukkue. Yhdestä joukkueesta kulloinkin kentällä on 11 pelaajaa, joista 10 on kenttäpelaajia ja yksi on maalivahti.
  • Pesäpallo on laji, jonka on kehittänyt Lauri Pihkala. Lajissa pyritään lyömään juoksuja omilla sisävuoroilla ja ulkovuoroilla pyritään estämään vastustajajoukkuetta lyömästä juoksuja. Sisävuorolla pelaajat lyövät palloa vuorollaan ja ulkovuorolla pelaajat ryhmittyvät kentälle.
  • Vesipallo on uima-altaassa pelattava pallopeli, joka on lähtöisin Britanniasta. Lajissa kulloinkin kentällä on kuusi kenttäpelaajaa sekä maalivahti. Pelin voittaa joukkue, joka on tehnyt peliajan puitteissa eniten maaleja.

Moottoriurheilu

Moottoriurheilu käsittää urheilulajit, joissa käytetään suorituksessa moottorilla varustettua kulkuneuvoa. Moottoriurheilussa voidaan kilpailla nopeuden lisäksi muun muassa tarkkuudessa.

  • Autourheilu on autoilla käytävää kilpailemista. Tunnetuimpia autourheilun muotoja ovat erilaiset nopeuskilpailut. Kilpailussa ajetaan ennaltamäärätty matka mahdollisimman nopeasti. Ratakilpailuista suosituin autourheilun laji on ehdottomasti Formula 1, etappikilpailuista tunnetuin puolestaan on rallit sekä erilaiset maantiekilpailut. Autourheiluun kuuluvat myös erilaiset kestävyyskilpailut, joissa tarkoituksena on ajaa mahdollisimman pitkä matka annetun aikarajan puitteissa.
  • Moottoripyöräurheilulajit ovat usein taitokilpailuja, mutta myös erilaisia kiihdytyskilpailuja sekä nopeuskilpailuja järjestetään paljon. Tunnetuimpia moottoripyöräurheilulajeja ovat Motocross sekä Speedway.
  • Moottoriveneurheilu on urheilun muoto, jossa kilpaillaan moottoriveneillä sekä sisävesillä että merillä. Lajissa voidaan kilpailla etappi- ja kiihdytyskilpailuja. Suosittu muoto on Formula 1 -veneily, jossa kierretään pitkiä ratoja. Se on moottoriveneurheilun korkein kilpa-ajosarja.

Eläimet urheilussa

Eläinten käyttäminen eri urheilulajeissa on suosittua ja lajeja löytyykin monia. Yleisimmät ovat koiraurheilu sekä hevosurheilu. Koiraurheilua on esimerkiksi Agility. Agility on laji, jossa ohjaaja ja koira suorittavat esteradan. Sen nimi tulee englannista ja tarkoittaa ketteryyttä. Radassa suoritetaan 12-22 estettä, joista vähintään 7 on tavallisia hyppyesteitä. Muita radalla olevia esteitä ovat esimerkiksi erilaiset kontaktiesteet, muuri, rengas sekä tunneliesteet. Laji vaatii koiralta hallittavuutta, hyvää kuntoa ja toimintakykyä, minkä lisäksi yhteistyön on toimittava saumattomasti koiran ja ohjaajan välillä.

Ratsastus on suosittu hevosurheilun muoto, jota on mahdollista harrastaa missä päin Suomea tahansa. Ratsastuksen lajeja ovat esimerkiksi koulu-, este- ja kenttäratsastus. Ratsastuksen perimmäinen tarkoitus on toimia saumattomasti yhdessä ratsukkona.